Mattias Lorentzon, professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg svarar på 10 vanliga frågor vid diagnos av osteoporos.

Jag har fått osteoporos-diagnos, vad gör jag nu?

– Det är bra att lära sig mer om sjukdomen och ta reda på vad man själv kan göra för att förbättra sin situation. Diskutera med din läkare om du behöver läkemedelsbehandling och andra förebyggande åtgärder.

Varför måste jag ha läkemedelsbehandling, kan jag inte bara vara försiktig så att jag inte bryter mig?

– För att behålla en allmänt god hälsa är det viktigt att bibehålla en aktiv livsstil, motionera och inte bli stillasittande. Fysisk aktivitet under säkra former är bra för att förbättra den fysiska funktionen men även bentätheten. Det räcker dock inte som behandling om du har skört skelett.

Kan läkemedelsbehandling verkligen stärka skelettet och förhindra nya frakturer?

– Ja, läkemedelsbehandling gör så att bentätheten och skelettstyrkan ökar. Det leder till betydligt lägre risk att drabbas av nya frakturer. Utan behandling minskar skelettets hållfasthet normalt med ca 1% per år, varje år man blir äldre, och därmed ökar frakturrisken med åldern.

Vad gör en effektiv behandling med kroppen?

– Behandlingarna mot osteoporos påverkar skelettet. Standardbehandling med bisfosfonater och Prolia hämmar de bennedbrytande cellerna och gör att bentätheten ökar. De benuppbyggande behandlingarna stimulerar ffa de benbildande cellerna, vilket leder till större ökning av bentätheten.

Vilka behandlingar finns?

– Nu för tiden finns benuppbyggande läkemedel som patienter med mycket hög risk för nya frakturer kan vara aktuella för, innan man ger standardbehandlingen, som vanligtvis är bisfosfonater. De benuppbyggande behandlingarna ökar bentätheten betydligt mer än, och ger dubbelt så bra frakturskydd som bisfosfonaterna. Fallförebyggande åtgärder ska alltid övervägas om fall- och frakturrisken är förhöjd.

Vad händer om jag inte tar en läkemedelsbehandling utan vill satsa på motion och bra förebyggande mat?

Rätt kost, inkluderande tillräckligt med energi, protein, kalcium och D-vitamin, samt motion för att stärka skelettet och minska fallrisken rekommenderas alltid. Dessa åtgärder räcker dock inte för att behandla osteoporos och ger inte i närheten så bra effekt som läkemedelsbehandling.

Är det dyrt för mig att få behandling?

– Nej, osteoporosläkemedel ingår i läkemedelssubventionen. Som patient betalar man endast upp till högkostnadsskyddet.

Finns det några risker eller biverkningar med läkemedelsbehandling?

– Ja, de vanligaste biverkningarna är magbesvär av bisfosfonat i tablettform, samt led-, muskel- och huvudvärk av bisfosfonat i infusionsform (dropp i blodet). Även två mycket ovanliga biverkningar är kända och omfattar sår i munslemhinna och sällsynt lårbensbrott. Dessa ovanliga biverkningar ökar i frekvens med långa behandlingstider, men risken att drabbas av nya osteoporosfrakturer är mycket högre än risken att drabbas av sällsynta biverkningar.

Hur länge måste jag behandla mig?

– Om man har måttligt förhöjd risk för fraktur brukar det räcka med 3-5 år med bisfosfonater, men om man har hög risk behövs oftast längre behandlingstider. Hos dem med mycket hög risk, behöver benuppbyggande behandling ges först och i regel efterföljas av längre perioder av antingen bisfosfonat eller Prolia.

Går det att äta och träna sig till ett starkare skelett om man fått diagnos?

– Träning hjälper med botar tyvärr inte. En bra diet och träning hjälper på vägen men är i regel otillräckligt.

Mer om osteoporosdagen 2021

”Kontakta din doktor och begär att få göra en bentäthetsmätning.”

Mai Bergström

”70–80 % har ärvt sin osteoporos och man ska absolut inte känna skuld för detta.”

Anita Sandström

”Titta och lyssna på kunskapswebbinariet med professor Mattias Lorentzon och Alexandra Charles, där även Mai Bergström och Anita Sandström från Osteoporosförbundet deltog.”

”Det är viktigt att bibehålla en aktiv livsstil, motionera och inte bli stillasittande. Fysisk aktivitet under säkra former är bra för att förbättra den fysiska funktionen men även bentätheten.”

Mattias Lorentzon

Postadress

Osteoporosförbundet
Box 2344
103 18 Stockholm

Besöksadress
Bellmansgatan 30, 1 tr.
118 47 Stockholm

www.osteoporos.org

Kontakt

Telefon: 08-121 463 93
Telefontid: 10-15 vardagar
E-post: info@osteoporos.org

Webmaster: Fredrik Hed

Info

Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer varje fredag eftermiddag.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.