Så har då de första resultaten från ”The Bonemore study” presenterats, studien som jämför Osteostrong med fysisk gruppträning. Resultaten presenterades på ASBMR-kongressen i Toronto Kanada i helgen vid en muntlig presentation. Resultaten är alltså ännu inte publicerade i en vetenskaplig tidskrift som brukligt är, men forskarna arbetar på ett manuskript som ska publiceras.

Peter Lindberg

Resultaten presenterades av Peter Lindberg, specialistfysioterapeut i smärta och doktorand/forskare på KI. Syftet med studien enligt honom var att jämföra träningseffekten av de två olika metoderna på olika skelettmått; benkvalitet, bentäthet och benmarkörer. ”Dessa ger information om hur skelettet mår och hur träningen fungerar.”

Så här skriver forskarna i en sammanfattning av de första resultaten:

”Sammanfattningsvis såg vi inga statistiskt signifikanta skillnader mellan träningsgrupperna avseende benkvalitet, bentäthet och benomsättning vid uppföljning. Vi kan därför inte säga att den ena träningsmetoden var bättre än den andra utifrån våra resultat.”

Även om forskarna inte hittade några skillnader av träningen mellan grupperna så såg man skillnader inom grupperna efter nio månaders träning:

”Inom den isometriska träningsgruppen, Osteostrong, såg vi en ökning av benkvalitet med 2,8 procent, och i den dynamiska träningsgruppen såg vi en ökning av bentätheten i ländryggen med 0,8 procent. Vi såg inga förändringar i bentäthet i höfterna. Vi såg inte heller några förändringar vare sig inom eller mellan grupperna avseende benmarkörerna.”

Vad dessa förbättringar kan innebära uttalar sig forskarna inte om.

De både träningsmetoderna verkar också lika bra ur en säkerhetsmässig aspekt. Förekomsten av kotkompressioner/kotfrakturer var låg och lika stor i de båda träningsgrupperna, och de kunde inte förknippas med någon av träningsmetoderna”, enligt Peter Lindberg.

Framöver ska forskarna analysera effekter på muskelstyrka och balans. Om dessa kan förbättras kan risken för fall minskas vilket sannolikt minskar förekomsten av frakturer.
Forskarna ska också titta på självrapporterad hälsa och hur deltagarna upplevde träningen för att få mer kvalitativa mått.

Vi återkommer inom kort med en intervju med Peter Lindberg. 


Bakgrund

• Totalt var det 194 personer som lottades antingen till att träna med Osteostrong (97 personer) eller till dynamisk träning (97 personer) på Gymnastik och idrottshögskolan (GIH) i nio månader.

• Syftet med studie var att jämföra två olika träningsmetoder; isometrisk träning på Osteostrong eller dynamisk träning på GIH.

Mer information om studien finns på KI:s sida om The Bonemore study.

Läs mer om resultaten

I PDF-filerna nedan finns dels postern, med de resultat som presenterades på kongress, dels forskarnas egen populärvetenskapliga sammanfattning.




Så här presenterar Osteostrong själva studien i en video på sin Facebook-sida.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.