Region Uppsala 

Vårt informationsbord i samband med Internationella Osteoporosdagen oktober 2017 då dr Märit Wallander föreläste om Osteoporosläkemedel - hur fungerar de och vad finns det för biverkningar?

Efter årsmötet presenteras vår föreläsare, professor Östen Ljunggren, av vår ordförande Ingrid

Många besökte årsmötet i februari, så fikakön blev lång!

Integrator

Välkommen till din osteoporosförening för bensköra.
Vill Du veta mer?
Välkommen att kontakta någon av oss!​

Vill Du bli medlem? följ denna länk.Styrelse 2019

Ingrid Drevin, ordförande                 0705 94 23 18  ingrid.drevin@live.se

Helena Andersson, sekreterare       018-14 96 24    hel.and52@hotmail.com                                                             

Heidi Grossmann, kassör                 0705 18 77 15  heidig.forever@gmail.com

Kerstin Eze
Leis Jacobsen

Helena, Ingrid & Heidi (2018 års styrelse- i väntan på en aktuell bild)

Verksamhetsberättelsen för 2018 kan du läsa här!

Kunskapsläget för osteoporos - Östen Ljunggren


Program 2019

Datum för vårens resterande medlemsmöten:

Onsdag 24 april. Vi fokuserar på vad vi äter, främst ur perspektivet biotillgänglighet; dvs hur mycket av ämnen i mat och kosttillskott vi kan tillgodogöra oss. Vi bjuder på fika.

Onsdag 15 maj vårutflykt till Linnés kammare, där vi bokat föredraget "Tradition, inspiration och förnyelse" med innehavare Kerstin Landström kl. 14. Vi bjuder på föredrag och fika och hoppas att gullvivorna står i full blom!
Buss 844 från Resecentrum, läge C2, kl. 13.05 till hpl Vallhov. Det går bussar varje halvtimme.

Buss tillbaks t. ex. 16.02.
Obligatorisk föranmälan till Helena, tel. 018-14 96 24 eller e-post hel.and52@hotmail.com senast 7 maj!!

Under hösten kommer vi förstås att uppmärksamma Internationella Osteoporosdagen 20 oktober.

                       * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  

Våra träffar är på Kungsgatan 64 kl. 14-16 i HSOs lokaler på entréplanet om inget annat anges.
Parfymfritt etc. i HSOs lokaler. Tänk på allergikerna!
Lördag före möte annons i UNT under Föreningar.
Varmt välkommen!

På Facebook finns flera Osteoporosgrupper, bl. a. ‘Osteoporos - benskörhet’.

Vad har hänt 2019?

16 januari började vi med erfarenhetsutbyte och fika. Därefter guidade Kerstin Eze oss genom ett avsnitt ur den tydliga och behändiga boken “Smygträning för STILLASITTARE” (stillasittare.se).

Finns även som app och kostar 27 kr.

13 februari inleddes med årsmöte. Vi är nu 5 i styrelsen! Efter årsmötet föreläste ‘vår’ professor i endokrinologi, Östen Ljunggren, om bl.a. aktuella mediciner och lämnade utrymme för våra frågor.
En sammanfattning finner du här!

20 mars berättade ordförande Ingrid lite om vad som finns att läsa på hemsidorna saveourbones.com och betterbones.com om hur man kan hantera oro och malande tankar och hur mentala mönster skadar vår hälsa och våra ben. Ingrid nämnde även begreppet ‘trekrafter’, som innebär ungefär att det man tänkt göra skapar en lika stor motkraft, varför det behövs en tredje kraft för att det faktiskt ska bli gjort. Vi provade en kort meditation för benhälsa och fick även tips på andningsövningar. Medan vi fikade gick vi laget runt och berättade om vår situation och oro. Vi delgav varandra tips på hur man kan distrahera sig själv via exempelvis korsord, sudoku, (skogs-)promenad.

Vad hände 2018?

Efter årsmötet den 6 februari besöktes vi av professor Östen Ljunggren, som föreläste och även gav stort utrymme för frågor.

14 mars hade vi ett Livscafé, där Kerstin Eze berättade om hur det är att bo och verka i Nigeria.
Mycket intressant information om ett spännande land där osteoporos i princip inte finns.

Massör och naprapat Thonny Wall föreläste med temat ”Ha inte mer ont än du behöver” den 18 april. Vi fick många goda tips om träning och vad skillnaden mellan töjning och stretching är.

23 maj provade vi en lite senare eftermiddagstid.
Kiropraktor Kenneth Andersson berättade om sina erfarenheter av en ‘snällare’ kiropraktisk teknik. Föreningen bjöd på ost & kex vilket också uppskattades av de 19 deltagarna.
Tekniken heter “The Torque Release Technique” (TRT) och principen är inte att flytta kotor utan att påverka nerver. En mycket bra teknik vid både osteoporos och artros. Till hjälp har kiropraktorn ett litet verktyg, en integrator (se bild). Vi fick känna på den då den skickades runt.
Kroppen kan bara reparera sig i vila och ju längre tid du haft problem, desto längre tid tar det att bli bra. Nog förtjänar det att påminnas om!
Våra ben är olika långa. Det skiljer normalt 3-8 mm. Kenneth varnade för att ha inlägg i EN sko utan att först ha utrett orsaken till skillnaden i benlängd! Man behandlar den sida av kroppen som har det kortare benet. Nacke och korsrygg. Benet ‘sjunker ner’ och blir längre.
Mer om TRT finns att läsa på torquerelease.com.
Kenneth har sin praktik i Upplands-Väsby. kiroklinik.se

Våren avslutades den 13 juni då 6 av oss träffades vid Pumphuset för en promenad i Stadsträdgården med eller utan stavar under ledning av Britt Sjölund, som hade två barnbarn, Vera och Astrid, med sig. Vi avslutade på café Gula Villan, där föreningen bjöd på kaffe/té med tilltugg.

Foto: Vera Selhammer


Vi börjar hösten 25 september med en lite senare tid, vilket tyvärr inte verkar locka några yngre. Verksamhetsplan och budget för 2019 diskuteras och godkänns. Ordförande Ingrid berättar att hon brukar följa två amerikanska kvinnor som drabbats av osteoporos och som undersöker hur man kan förbättra sin situation - helst utan läkemedel. Hemsidor: saveourbones.com och betterbones.com.
Idag får vi veta vad vi bör äta och hur vi tillgodogör oss det. Rå, stekt och tryck-kokt eller ångkokt. Tarmflora, probiotika och prebiotika är inne nu!
Kassör Heidi pratar lite om kollagen. Det är inte bara en ingrediens i bra hudvårdsprodukter utan det protein vi kanske har mest av i kroppen. Det fungerar bl. a. ungefär som ett smörjmedel för lederna. Benstommen består till 30% av kollagen.
Att vi inte har någon inbjuden gäst gör inget. Många får komma till tals och vi diskuterar friskt och byter erfarenheter med varandra.

Ingrid + Östen + UNT = SANT & BRA!
UNT gör en artikelserie om olika avdelningar på UAS och resultatet avseende osteoporos kan du förhoppningsvis läsa här! http://www.unt.se/annons/akademiska-sjukhuset/det-ar-som-ensaga-att-jag-kan-leva-ett-vanligt-liv-5101103.aspx
Artikeln finns nu även i OsteoporosNytt 1-2019!

Lördag 20 oktober firas Internationella Osteoporosdagen med två intressanta föreläsningar i Hedstrandsalen, Akademiska sjukhuset.
- Maria Sääf, överläkare i endokrinologi, Karolinska Institutet och Visby lasarett - “Osteoporos - dina bästa åtgärder för att inte bli benskör. Värt att veta om tillskott och läkemedel."
- Liisa Byberg, universitetslektor och docent i medicinsk epidemiologi, Institutionen för kirurgiska vetenskaper, Ortopedi, Uppsala universitet - “Mjölkdrickande och frakturrisk.”
Våra annonser har synts bra och folk strömmar till. I pausen tar nästan allt material - liksom dricka, frukt och godis - slut i ett nafs.
Här kan du läsa ett kompakt sammandrag av föreläsningarna.

Onsdag 28 november avhölls terminens sista medlemsmöte. Visgruppen Örontröst sjöng folkliga visor om livet och även några advents- och julvisor. I samband med efterföljande glögg och fika berättade Christina Törnqvist Westin och Britt Sjölund från ett möte – anordnat av 1,6-miljoners-klubben - på OsteoStrong i Stockholm. Det var sedan dags för sitt-yoga med Annie Gozzi - mycket välgörande för både kropp, knopp och själ! Många yogapass finns på Youtube. Annie tipsade speciellt om den extra övning hon bjöd oss på: Lugna hjärtats meditation.

 


                                                     

Osteoporosförbundet

Bellmansgatan 30  1 tr.
118 47 Stockholm

Telefon: 08-121 463 93

Mobil: 070-788 95 03

Telefontid: 10-15 vardagar
E-post: pia@osteoporos.org
Hemsida: www.osteoporos.org