Vårda ditt skelett med hälsosam mat

Råd för att främja hälsosamma matvanor och förebygga fall hos äldre kvinnor och män Risk- och nyttohanteringsrapport. Följ nedanstående länk

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2019/l-2019-nr-13---rad-for-att-framja-halsosamma-matvanor-och-forebygga-fall-hos-aldre-hanteringsrapport.pdf

Arvet spelar stor roll vid benskörhet. Om du har nära släktingar, som haft flera frakturer, löper du större risk att själv drabbas.
Det går att bromsa nedbrytningen av skelettet genom livsstilsförändringar.
Kalciumrik mat, såsom ost och mjölk och vissa grönsaker samt fet fisk som innehåller D-vitamin utgör grundstommen för kost som bygger upp skelettet.

Att exponera huden för sol (dagsljus) ger kroppen D-vitamin, som ökar kroppens förmåga att ta upp kalcium.
Genom att belasta skelettet stimuleras blodcirkulationen och de celler som bygger upp skelettet får startsignal att börja arbeta. Störst effekt får man av motionsformer som ger skelettet mycket stötar. Promenader är bra och helst varje dag.
Dans, bollsporter och joggingrundor är också bra. Simning och cykling ger inte samma belastning på skelettet. För att förhindra fallolyckor behöver balansen tränas, och det gör man i olika motionsaktiviteter.

Rökning bryter ned skelettet mer än den normala nedbrytningen. Alkohol i större mängder har också en nedbrytande effekt.
Lite extra hull skadar inte, därför att det belastar skelettet och stimulerar benuppbyggnaden. Dessutom dämpar hullet stöten om man skulle falla. Kraftig viktnedgång är en riskfaktor. Var uppmärksam på din kroppslängd! Om den har minskat mer än 3 cm kan det tyda på osteoporos.

 

Träningsråd för dig som är benskör.

Här finns 4 olika förslag till träning, följ länkarna.

 

Hemträning

 

Träningsråd

 

Osteoporos

 

Förebygga fallolyckor

Osteoporosförbundet

Bellmansgatan 30  1 tr.
118 47 Stockholm

Telefon: 08-121 463 93

Mobil: 070-788 95 03

Telefontid: 10-15 vardagar
E-post: pia@osteoporos.org
Hemsida: www.osteoporos.org