Ordlista: Vanliga ord och begrepp om osteoporos

Här hittar du förklaringar på vanliga ord och begrepp som ofta används i samband med osteoporos (benskörhet).

Anabol behandling

En typ av läkemedelsbehandling som bygger upp nytt skelett. Används vid mycket hög frakturrisk. Läs mer om läkemedel här.

Antiresorptiv behandling

Läkemedel som bromsar nedbrytningen av skelettet. Den vanligaste behandlingen vid osteoporos. Läs mer om läkemedel här.

Benskörhet (osteoporos)

En sjukdom som gör att skelettet blir skört och lättare går av. Ofta märks den inte förrän man får en fraktur. Läs mer om osteoporos här.

Bentäthetsmätning (DXA)

En särskild röntgenundersökning som mäter i höft och ländrygg hur tätt skelettet är. Används för att ställa diagnosen osteoporos. Läs mer om DXA här.

Hälmätning, att mäta bentäthet i hälen, kan inte användas för att diagnostisera osteoporos, eller följa läkemedelsbehandling, och rekommenderas därför inte. Detsamma gäller för mätning i underben eller underarm.

DXA-maskin

Egen vårdbegäran (egenremiss)

Egen vårdbegäran – ibland kallad egenremiss – betyder att du själv kan kontakta en specialistmottagning i vården utan att först gå via en vårdcentral. Du skriver då en kort beskrivning av dina symtom och varför du söker vård.

Du har rätt att göra en egen vårdbegäran i hela Sverige. Den bedöms på samma sätt som om en läkare hade skickat remissen. Om du uppfyller kraven, blir du kallad till undersökning eller får svar med förslag på vad du kan göra i stället.

💡 På många regioners webbplatser – eller via 1177.se – finns digitala formulär där du enkelt kan skicka in en egen vårdbegäran.

Fallprevention

Åtgärder för att minska risken att ramla. Det kan handla om att träna balansen, ta bort mattor, använda broddar eller få hjälpmedel via vården. Läs mer om fallprevention här.

Fragilitetsfraktur

En fragilitetsfraktur är ett benbrott som uppstår vid ett litet eller normalt våld, till exempel att du snubblar i samma plan eller ramlar från stående. Det är alltså ett benbrott som inte borde ha uppstått om skelettet varit starkt. Fragilitetsfrakturer är ett vanligt tecken på benskörhet.

Fraktur

Ett benbrott. Vid osteoporos krävs ofta bara ett lätt fall för att en fraktur ska uppstå, särskilt i höft, ryggkotor eller handled.

FRAX

Ett digitalt verktyg som räknar ut risken att få en fraktur. Det bygger på faktorer som ålder, vikt, tidigare frakturer, rökning och bentäthet. Läs mer om FRAX här.
👉 Besök FRAX här

FRAX Plus

En vidareutveckling av FRAX som tar hänsyn till fler riskfaktorer, som kortisonanvändning, fall och diabetes. Läs mer om FRAX Plus här.

Frakturkoordinator

En person inom vården (ofta en sjuksköterska) som samordnar vård efter en fraktur, för att förebygga nya benbrott. Läs mer om frakturkoordinator här.

Frakturkedja

Ett arbetssätt inom vården för att snabbt fånga upp och behandla personer med frakturer orsakade av osteoporos. Läs mer om frakturkedjor här.

Fysisk aktivitet

Rörelse stärker skelettet och förbättrar balansen, vilket minskar risken för fall. Promenader, styrketräning och balansövningar är särskilt bra för personer med osteoporos. Läs mer om fysisk aktivitet & träning här.

Halka

Halkolyckor är en vanlig orsak till frakturer hos äldre. På vintern rekommenderas broddar och halksäkra skor för att undvika fall. Läs mer om halka här.

Höftfraktur

En allvarlig fraktur som ofta leder till sjukhusvistelse och rehabilitering. Vanligt hos äldre med benskörhet. Läs mer om höftfraktur här.

Klimakteriet

Klimakteriet är den period i livet då mensen upphör och kroppens nivåer av könshormonet östrogen sjunker. Det sker oftast mellan 45 och 55 års ålder.
Östrogen skyddar skelettet, och när nivåerna minskar ökar risken för benskörhet. Det är därför vanligt att kvinnor börjar tappa bentäthet i samband med klimakteriet.

💡 Rådgör med din läkare om du behöver göra en bentäthetsmätning om du är i klimakteriet och har andra riskfaktorer för osteoporos.

Kortison

Ett läkemedel som används vid många sjukdomar, men som kan minska bentätheten och öka risken för osteoporos vid långvarig användning. Läs mer om kortison här.

Kotfraktur

När en ryggkota pressas ihop. Kan ge smärta, försämrad hållning och minska kroppslängden. Kallas också kotkompression. Läs mer om kotfrakturer här.

Kotkompression

En fraktur där en kota i ryggraden trycks ihop. Vanligt vid osteoporos, ofta med smärta och försämrad hållning. Kallas också kotfraktur. Läs mer om kotkompressioner här.


Lågenergifraktur

En lågenergifraktur är ett annat ord för fragilitetsfraktur. Det betyder att benet bryts vid en liten påfrestning, som ett fall i hemmet eller att man sätter sig ner hårt. Sådana frakturer tyder ofta på osteoporos.

Läkemedel vid osteoporos

Behandlingen syftar till att minska risken för benbrott. Här är en översikt över de vanligaste läkemedlen.

Bisfosfonater (bromsar nedbrytning)

  • Alendronat – Fosamax, Adrovance (veckotablett)
  • Risedronat – Actonel, Risedronat Mylan (veckotablett)
  • Zoledronsyra – Aclasta (infusion 1 gång/år)
  • Ibandronsyra – Bonviva (tablett månadsvis eller injektion kvartalsvis)

RANK-ligand-hämmare

  • Denosumab – Prolia (injektion var sjätte månad)

Anabola läkemedel (bygger upp nytt ben)

  • Teriparatid – Forsteo, Terrosa (daglig injektion)
  • Romosozumab – Evenity (månatliga injektioner i 12 månader)

Tilläggsbehandling

  • Kalcium och D-vitamin – ges ofta som komplement till läkemedelsbehandling

💡 Val av behandling görs av läkare utifrån din ålder, frakturrisk, bentäthet och övriga hälsotillstånd.

Läs mer om läkemedel och behandling här.


Näring

Bra mat ger kroppen byggstenar för ett starkt skelett. Viktiga näringsämnen är kalcium, D-vitamin och protein. Läs mer om näring och kost här.

Osteopeni

Förstadium till osteoporos. Skelettet är försvagat men uppfyller inte kriterierna för benskörhet. Läs mer om osteopeni här.

Osteoporosfraktur

En osteoporosfraktur är en fraktur (benbrott) som uppstår på grund av benskörhet. Det kan vara en höftfraktur, kotkompression eller handledsfraktur som sker vid ett lätt fall eller ingen olycka alls. Diagnosen osteoporos bör alltid övervägas när en person över 50 år får en sådan fraktur.

Osteoporosskola

Osteoporosskola är en informationsinsats som på olika sätt innefattar patientutbildning och träning i grupp. Detta är ett bra sätt att få information om sjukdomen, information om behandlingar, egenvård, komma igång med fysisk aktivitet och mycket annat. Läs mer om osteoporosskola här.

Sekundärprevention

Förebyggande insatser efter att en person redan fått en fraktur – till exempel utredning, behandling och uppföljning. Läs mer om sekundärprevention här.

Sekventiell behandling

En strategi där man först får ett benuppbyggande läkemedel och sedan ett som bromsar nedbrytningen. Läs mer om de olika läkemedlen som används vid sekventiell behandling här.

Skelettets uppbyggnad

Skelettet förnyas hela livet. Vid osteoporos bryts benvävnaden ner snabbare än den byggs upp. Behandling syftar till att återställa balansen.

T-score

T-score är ett mått som används vid bentäthetsmätning (DXA) för att visa hur tätt ditt skelett är jämfört med en frisk, ung person.

Resultatet anges som ett värde i form av ett minus- eller plustecken:

  • 0 betyder att du har samma bentäthet som en ung frisk person.

  • -1 till -2,5 tyder på låg bentäthet (osteopeni).

  • -2,5 eller lägre betyder att du har osteoporos (benskörhet).

Ju lägre siffran är, desto större är risken för frakturer.

💡 T-score är bara en del av bedömningen. Läkaren väger också in andra riskfaktorer, som ålder, tidigare frakturer och om du använder vissa läkemedel.

Tandhälsa

Viktigt att kolla tänderna före vissa osteoporosbehandlingar, särskilt Prolia (denosumab) och bisfosfonater. Dålig tandhälsa kan öka risken för käkbensproblem. Läs mer om tandhälsa här.

Tarmflora

Tarmen påverkar hur näring tas upp och har kopplats till bentäthet. En fiberrik kost är bra för både tarmen och skelettet. Läs mer om tarmflora här.

TBS (Trabekulär benpoäng)

Ett mått som visar hur jämnt benmassan är fördelad i skelettet. Kan användas tillsammans med bentäthetsmätning.

Träning

Rätt sorts träning kan både förebygga och lindra benskörhet. Fokus bör ligga på styrka, balans och hållning snarare än tunga lyft eller hopp. Läs mer om träning här.

Vårdförlopp

Ett vårdförlopp beskriver hur vården ska gå till för en viss diagnos – från första misstanke till behandling och uppföljning.

För osteoporos finns ett nationellt vårdförlopp som säger att alla över 50 år som får en fraktur ska utredas för benskörhet. Det ska göras på ett likvärdigt sätt i hela landet och kan innehålla insatser som bentäthetsmätning (DXA), läkemedelsbehandling och fallförebyggande åtgärder. Läs mer om vårdförlopp här.


Saknar du något ord i ordlistan? Hör av dig och berätta – klicka här.

Eller fyll i formuläret nedan och skicka in

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.