FRAX står för Fracture Risk Assessment Tool och är ett beräkningsverktyg för att beräkna sannolikheten att få en fraktur inom tio år.

Verktyget tar hänsyn till faktorer som ålder, kön, tidigare frakturer, kortisonbehandling, rökning och alkoholkonsumtion.

Både rökning, alkohol och kortison verkar ha en dosberoende effekt, det vill säga ju mer en person exponeras för dessa faktorer desto högre risk för fraktur. FRAX tar inte hänsyn till detta utan beräknar en medeldos. Vid hög eller låg exponering kan resultatet behöva justeras.

Observera att Frax inte ensamt kan ställa diagnosen osteoporos. Läkaren kan använda det tillsammans med andra undersökningar, röntgen och bentäthetsmätning för att ställa diagnosen.

Klicka här för att komma till verktyget och beräkna din egen risk. Du kan skriva ut resultatet och ta med till din läkare för en bättre diskussion.

Verktyget har tagits fram vid Centre for Metabolic Bone Diseases, University of Sheffield, Storbritannien, och finns tillgängligt på flera språk, bland annat svenska.


En uppdaterad version av Frax håller nu på att tas fram under namnet Frax Plus.

Det nya verktyget illustrerar hur risken för skörhetsfrakturer kan modifieras, bland annat utifrån tidigare frakturer, exponering för högre doser orala glukokortikoider/kortison, varaktighet av typ 2-diabetes, fallolyckor och data om ländryggens BMD.

Klicka här för att komma till Frax Plus.

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.