Det spelar ingen roll om det är en promenad runt kvarteret, trädgårdsarbete eller dammsugning av lägenheten. All aktivitet där pulsen går upp är bra. Och att belasta kroppen inspirerar till uppbyggnad.

Text: Fredrik Hed. Denna artikel publicerades ursprungligen i OsteoporosNytt nr 2 2021

Lite är bra, mer är bättre. Så skulle man kunna beskriva hur mycket rörelse våra kroppar behöver. En promenad på fem minuter runt kvarteret är alltså en bra början. Nästa vecka kan det bli tio minuter, veckan därefter femton minuter och vips är du igång.
– Fysisk aktivitet är i princip alltid bra. Har man en manifest osteoporos är det extra viktigt att välja lämpliga aktiviteter och lagom dos för att få en uppbyggnad och inte överbelasta, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklingschef på Friskis & Svettis.

Tina Uppfeldt, Friskis & Svettis.

För människor med osteoporos är det bra med övningar som belastar skelettet. Genom att använda lättare hantlar eller gummiband bromsas benförlusten och/eller bentätheten ökar.
– Promenader och lättare styrketräning passar bäst, kombinerat med balansträning för att minska risken för fall och frakturer, säger Tina Uppfeldt.

Och det behövs inte mycket rörelse för att det ska ge effekt. Om man går från ingen aktivitet alls, kan det räcka med fem minuters promenad i lite raskare tempo för att det ska bli skillnad i kroppen.
– Då blir både utvecklingskurvan och effekten stor. Man ska tänka att man ska känna av det man gör, det ska vara lite mer än vanligt, att kroppen påverkas av ansträngningen.

Det lättaste att komma igång med är oftast det man själv är sugen på.
– Men promenader är fantastiskt. Man är i ett naturligt rörelsemönster, man får igång cirkulationen, det är lättillgängligt, det går att anpassa fart och längd. Det är helt enkelt en fantastisk motionsform. Vill man göra lite mer kan man kombinera med stavar, det är superbra, säger Tina Uppfeldt.

Redan vid det första tillfället, under och efter den första promenaden, så sker det fina saker i kroppen. Cellerna blir bättre på att ta upp energi i form av blodsocker; en effekt som sitter kvar några timmar. De direkta effekterna visar sig också på hjärnan. Redan efter första tillfället påverkas kognition (våra mentala processer) och inlärning. Och rör vi på oss regelbundet så ackumuleras dessa effekter.

Regelbunden rörelse gör att man orkar vara pigg hela dagen, man orkar träffa familj och vänner, och man får en högre livskvalitet.
– Träning är en potent medicin och kan helt enkelt vara ett sätt att komma tillbaka till livet.

Å andra sidan, om vi inte rör på oss tappar vi muskelmassa och blir svagare, hjärnan får för lite blodgenomströmning och vi tappar minne och beslutsfattande. Utveckling av muskelmassa, cirkulation och kognitiva funktioner sker alltså inte av sig självt.

– Därför måste vi själva aktivera oss. Det blir en massa positiva effekter av rörelse, fysisk aktivitet, träning eller vad man än vill kalla det. Vi sänker risken för sjukdomar som diabetes, vissa cancerformer och hjärt-kärlsjukdom, vi sänker risken för förtida död, sänker risken för led- och skelettbesvär som artros, och förbättrar också vår psykiska hälsa.

Det är också en anledning till att fysisk aktivitet rekommenderas som en del av behandlingen vid exempelvis högt blodtryck, typ 2-diabetes, samt lindrig till måttlig depression.
– Fysisk aktivitet är i princip biverkningsfri, och har effekt på hela kroppen. Det är superbra, helt enkelt.

FAKTA

Här på osteoporos.org finns två träningsprogram för personer med osteoporos. Ett av dem är speciellt för personer som haft en kotfraktur, och det andra är mer generellt för människor med osteoporos. Du hittar dem här.

Tinas 5 bästa tips för att komma igång!

  1. Välj din grej, det du gillar. Det behöver inte vara träning, det kan vara rörelse på ditt valda sätt. För människor med osteoporos är det bra med aktivitet som stärker både kondition, styrka och balans.
  2. Skaffa dig supporters. Berätta att du vill komma igång och behöver pepp. Kanske kan du haka på någon som redan är igång?
  3. Sänk dina trösklar, tänk ut vad du behöver. Packa väskan kvällen innan? Boka en kurs? Sätta ett mål?
  4. Lägg till ett mervärde, skapa en upplevelse kring aktiviteten. Till exempel helgvandring till ett härligt brunchställe.
  5. Tränings-datea. Boka att ses med en vän och träna tillsammans.

30 minuter per dag

Det som rekommenderas i riktlinjer är 150 minuter måttlig aktivitet i veckan. Det innebär 150 minuter där man blir varm och svettig och får lite puls.

– Vi brukar göra det enkelt och säga 30 minuter per dag måndag till fredag. Det behöver inte heller vara 30 sammanhängande minuter, det går att dela upp tiden också, säger Tina Uppfeldt på Friskis & Svettis.

Som exempel ger hon att gå i trappan, gå av bussen en hållplats tidigare, ta en promenad på helgen och sen ta kaffe på klippan eller i skogen, och att fixa med trädgården.

Starka ben hela livet

Här kan du ladda ner vår broschyr ”Starka ben hela livet”.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.