Bra kost vid benskörhet

Benskörhet, eller osteoporos, är ett tillstånd där benen blir sköra och benägenhet för frakturer ökar. Sjukdomen drabbar främst äldre, men kan även drabba yngre personer. Förutom ålder, finns det en rad andra riskfaktorer för benskörhet, bland annat kön (kvinnor löper större risk), hormonella förändringar, vissa mediciner och ärftlighet.

Att äta en hälsosam kost är en viktig del i att förebygga och behandla benskörhet. Genom att få i sig tillräckligt med vissa näringsämnen kan du stärka dina ben och minska risken för frakturer.

Näringsämnen som är viktiga för benhälsan:

 • Kalcium: Kalcium är det mineral som bygger upp benvävnad. Bra källor till kalcium är mejeriprodukter (mjölk, yoghurt, ost), gröna bladgrönsaker (broccoli, spenat), tofu och berikade livsmedel.
 • D-vitamin: D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium. D-vitamin bildas i huden när den utsätts för solljus, men finns även i vissa livsmedel som fet fisk, ägg och berikade produkter.
 • K-vitamin: K-vitamin spelar en roll i benbildning och blodkoagulation. Bra källor till K-vitamin är gröna bladgrönsaker (spenat, grönkål), brysselkål och broccoli.
 • Protein: Protein är viktigt för att bygga upp och underhålla benvävnad. Bra källor till protein är kött, fisk, fågel, ägg, bönor och linser.
 • Magnesium: Magnesium behövs för att aktivera D-vitamin och för benbildning. Bra källor till magnesium är nötter, frön, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker.

Tips för en benstärkande kost:

 • Ät rikligt med kalciumrika livsmedel: Sikta på att få i dig ca 900 mg kalcium per dag för kvinnor under 50 år och 1200 mg för kvinnor över 50 år. Män i alla åldrar bör få i sig 1000 mg kalcium per dag.
 • Få tillräckligt med D-vitamin: De flesta vuxna behöver ca 600 IE D-vitamin per dag. Solskyddsmedel kan blockera D-vitaminproduktionen i huden, så det kan vara bra att ta ett D-vitamintillskott, speciellt under vinterhalvåret eller om du inte får tillräckligt med solljus.
 • Ät en varierad kost: Se till att få i dig alla näringsämnen som är viktiga för benhälsan.
 • Begränsa salt, socker och alkohol: Att äta för mycket salt, socker och alkohol kan ha en negativ inverkan på benhälsan.
 • Motionera regelbundet: Viktbärande motion som promenader, löpning och styrketräning är bra för att stärka benen.

Andra tips:

 • Sluta röka: Rökning är en riskfaktor för benskörhet.
 • Behåll en hälsosam vikt: Att vara underviktig kan öka risken för benskörhet.

Att äta en hälsosam kost är bara en del av vad du kan göra för att förebygga och behandla benskörhet. Det är också viktigt att motionera regelbundet, sluta röka och behålla en hälsosam vikt.

Genom att ta hand om dig själv kan du stärka dina ben och minska risken för frakturer.

Postadress

Osteoporosförbundet
Box 2344
103 18 Stockholm

Besöksadress
Bellmansgatan 30, 1 tr.
118 47 Stockholm

www.osteoporos.org

Kontakt

Telefon: 08-121 463 93
Telefontid: 10-15 vardagar
E-post: info@osteoporos.org

Webmaster: Fredrik Hed

Info

Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer varje fredag eftermiddag.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.