Det skriver politikern Jonas Lindberg (V), oppositionsråd i Region Stockholm, i en debattartikel i Läkartidningen.

”Benskörhet (osteoporos) är en folksjukdom som kostar samhället tiotals miljarder kronor varje år. Trots det är den kraftigt underbehandlad. Stockholm och flera andra regioner släpar efter i införandet av beprövade behandlingsmetoder som skulle spara både mänskligt lidande och pengar. Det är dags att vi gör något åt det.” inleder han sin debattartikel.

Han framför vidare att ”anledningen till att osteoporos fortfarande underbehandlas är brister i vårdens organisation och struktur. Därför föreslår Vänsterpartiet att Region Stockholm inrättar ett kompetenscentrum för osteoporos. Centrumet bör få i uppdrag att säkerställa att fler patienter med osteoporos identifieras och får rätt behandling. Ett kompetenscentrum skulle även bidra till att höja kompetensen kring osteoporos i primärvården och spela en central roll för att öka vårdens jämlikhet i hela länet.”

Han avslutar med att Vänsterpartiet vill införa frakturkedjor på samtliga akutsjukhus i regionen.

Anita Sandström är vice ordförande i Osteoporosförbundet. Hon kommentarer utspelet så här:

– Det här är ett av resultaten av vårt samarbete tillsammans med BRYT.se i Stockholm. Vi riktar ett stort tack till ordföranden Harriet och Catrine i Osteoporosföreningen Stockholm.

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.