Temat i OsteoporosNytt nr 1 2024 är smärta.

Smärta är en subjektiv upplevelse som uppstår när något gör ont. Det är en komplex process som involverar både fysiska och psykiska faktorer.

– Det kan vara svårt att få bort smärtan helt och hållet. Men vi kan alltid lindra och göra det lättare att leva med smärtan. Men det beror också på vad patienten själv förväntar sig, berättar Karsten Ahlbeck, överläkare och verksamhetschef på Smärtkliniken på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Han beskriver smärta som en fysiologisk reaktion på något slags stimuli utifrån, som ska fungera som en varningssignal för att skydda kroppen. Men vid långvarig smärta, när skadan är läkt och det ändå gör ont, har det blivit fel i smärtsystemet. Vilket kan förklara varför det kan göra ont långt efter att till exempel en osteoporosfraktur har läkt.

– Ibland blir signalen felaktig och systemet har gått i baklås.

Den andra artikeln i temat handlar om att en utprovad korsett kan göra underverk för en skadad och ömmande rygg. Många som provar upplever mindre smärta, ökad aktivitetsnivå och lättare andning.

Emelie Johansson är legitimerad ortopedingenjör och korsett­sömmerska och arbetar på Team Olmed som hjälper människor med olika hjälpmedel som sitter på kroppen.

– Vi hjälper personer som är i behov av ortopedtekniska hjälpmedel, skor och inlägg, ortoser, korsetter och proteser.

Hon har arbetat med detta sedan 2012 och möter personer med osteoporos varje vecka.

– Jag arbetar med alla typer av hjälpmedel som sitter på kroppen och stabiliserar rygg, bäcken eller nacke. De som har osteoporos har främst ont i ryggen. Där är korsett det vanli­gaste hjälpmedlet.

I den tredje artikeln är David Josefsson intervjuad. Han är osteopat och har flerårig trä­ning i manuell terapi och fokuserar på rörelse­apparaten, alltså på skelett, muskler och leder.

– Min behandling syftar till att norma­lisera smärtsystemet. Först tar jag reda på vad det är för smärta personen har. Sedan använder jag mig av manuella tekniker där jag med mina händer gör saker på kroppen – drar, trycker och vrider – för att aktivera kroppens egna smärthämmande funktioner. Det blir som en ”omträning” av kroppens smärtsystem.

I den fjärde artikeln får vi träffa Agneta Nestor som har ständiga ryggsmärtor efter flera fall och frakturer.

– Smärtan sitter i länd­ryggen och i svanken. Den är ganska konstant molande hela tiden.

Eftersom sjukvården inte hittat vad som är direkt fel har hon inte fått någon bra hjälp för smärtan.

– Jag tog själv kontakt med en naprapat och det har hjälpt. Har gått där länge och har fått bra övningar för att stärka musklerna i ryggen. Jag har också fått bra hjälp av Osteoporosföreningen Stock­holm genom olika föredrag om smärta och egenvård.


Du får tidningen när du blir medlem i Osteoporosförbundet.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.