Hem/Osteoporosföreningar/Östergötland

Osteoporosföreningen i Östergötlands län

Välkommen till din osteoporosförening för bensköra.​
Vill du veta mer?
Välkommen att kontakta någon av oss!​

Styrelsen 2023

Gun Ring, Ordförande
Tel: 013-14 17 88, 070-404 60 94
ostergotland@osteoporos.org

Marianne Andersson, vice ordförande & sekreterare
Tel: 070-285 17 31

Birgitta Sjöberg, kassör

Mona Åndell, ledamot

Irene Lodestad, ledamot

Birgitta Sandberg, ledamot

Kjerstin Ferm Widlund, ledamot

Östergötlands styrelse 2023


Från vänster: Birgitta Sandberg, Marianne Andersson, Iréne Lodestad, Mona Ådell, Birgitta Sjöberg, Gun Ring ordförande, Kjerstin Ferm Widlund.

Osteoporosföreningen i Östergötland vänder sig till kvinnor och män med benskörhet.

Även anhöriga kan bli medlemmar. Tillhör du någon av dessa kategorier och bor i vårt län är du välkommen i vår förening. Som medlem får du information, råd och utbyte av erfarenheter. Du får också regelbundet en medlemstidning. Vill du veta mer eller bli medlem, då kan du kontakta någon av oss styrelsen.


Utflykt till Grafiska muséet i Linköping

Vi besökte Grafiska muséet i Linköping där man använder gamla maskiner och blystilar för framställning av trycksaker som man gjorde från 1500-talet till omkring 1980.

Museet drivs som ett levande museum där gamla tryckpressar och blystilar används för framställningen av trycksaker.

Arbete på museet utförs ideellt av ett 30-tal medlemmar. Verksamheten finansieras genom försäljning av bl a enklare trycksaker och medlemsavgifter.

Tack till Hans-Erik och hans föreningskamrater som guidade oss genom tryckerikonsten genom tiderna.

Vi avslutade eftermiddagen utomhus med en kaffestund hos Dahlbergs Café denna soliga tisdag i maj.


Träning den 15 mars

Onsdagen den 15 mars samlades ett dussin medlemmar i Norrköping för att träna med gummiband tillsammans med sjukgymnast Lotta Grahn Kronhed.

Deltagarna fick träningsprogram att ta hem för att kunna fortsätta hemma med träningen.

Vid den efterföljande caféträffen föreläste Lotta om vikten av rörelse vid osteoporos.


Aktiviteter våren 2023

Alla våra aktiviteter – träning, promenader, och en guidad visning på Grafiska muséet – hittar du i vår kalender.


Information för dig som är intresserade att röra på dig

Inom Friskis & Svettis i Linköping finns det en seniorklubb som främjar rörelser för de som är äldre och av någon anledning inte kan delta i en mer aktiv grupp. Alla rörelser är noga genomtänkta och främjar balans-, led- och muskelträning och som du enkelt kan anpassa efter din egen förmåga. Ingen av rörelserna görs liggande på golvet.

F&S seniorträning finns i city på Kungsgatan 30 tisdagar 10.00 och fredagar 9.00 och i Tannefors Gamla Tanneforsvägen 17 måndagar 10.00 och onsdagar 10.30.

Träningen avslutas med att F&S bjuder alla som vill på kaffe och en trevlig pratstund efter passet .

Kostnaden är 500:-/termin och 100:-/år i medlemsavgift. Östergötlands osteoporosförening sponsrar dig som är medlem i föreningen med 250:-.

Terminsstart vecka 3 2023

Har du inte tränat med F&S tidigare erbjuds du en kostnadsfri prova på vecka efter att du har anmält dig själv i receptionen på någon av ovanstående anläggning.

Vill du veta mera hör av dig till Birgitta Sjöberg (birgitta51sjoberg@gmail.com alt. mob. 0708 – 55 95 24).


Den 2 november medverkade vi på Äldredagen i Linköping på Konsert & Kongress tillsammans med många andra föreningar.

Här fick vi möjlighet att informera om oss och vårt förening. En tipsrad med frågor om osteoporos lockade många besökare till vår monter där vinnarna fick varsin bok ” Leva livet” skriven av professorerna Maj-Lis Hellénius & Tommy Cederholm.

Mona Åndell fick svara på många frågor.

Gunnel Hugosson och Birgitta Sjöberg berättar för intresserade lyssnare. I bakgrunden ser vi hur Irene Lodestad rättar inkomna tipskuponger.


Den 9 september hade SPF-föreningen Boren i Borensberg månadsmöte.
Inbjuda att berätta om osteoporos var Gun Ring och Marianne Andersson.

Många SPF-medlemmar kom och lyssnade och ställde frågor. Förhoppningsvis
fick deltagarna många frågetecken utredda och svar på sina funderingar.


Den 21 september i Norrköping och den 3 oktober i Linköping besökte Lotta Grahn Kronhed oss. Vi fick bra genomgång och praktiska övningar med gummiband, bollar och balansövningar.

Efter de gymnastiska övningarna samlades vi för en trevlig fikastund. Ordförande Gun Ring överlämnar en present till Lotta Grahn Kronhed.


20 oktober Osteoporosdagen kl 14,00- ca 15,30
Linköping, samling vid Tropikhuset för information och promenad i Trädgårdsföreningen. Något extra väntar denna dag.
Anmälan senast den 17 oktober till Gun Ring 070-4046094 alt E-post gun.ring@allt2.se

20 oktober Osteoporosdagen kl 10,00-12,00
Mjölby Stadsbibliotek, information om osteoporos av Birgitta Sjöberg och Irène Lodestad

16 november 13,00-
Linköping. Promenad med Birgitta. Samling vid Cloettaboden.
Anmälan senast 14 nov till Birgitta tfn 0708 559524 alt e-post birgitta51sjöberg@gmail.com

Osteoporos i tidningen Hälsotecken

I senaste numret av Region Östergötlands tidning Hälsotecken, nr 1 2022, handlade det om osteoporos på sidorna 20-21.

Vår styrelsemedlem Birgitta Sjöberg har bidragit till att artikeln blev till.

Klicka på bilden för att få upp den större på din skärm.


Promenad i Trädgårdsföreningen

Måndagen den 16 maj gick promenaden av stapeln i Trädgårdsföreningen i Linköping. Vi delade med oss av våra erfarenheter till varandra samtidigt som vi njöt av solen och de vackra tulpanerna.


Träningen med Lotta den 2 maj blev välbesökt och uppskattad.

Vi fick en fin genomgång om osteoporos och förslag på bra litteratur. Vi fick också en specialanpassad träning med gummiband och därefter en nog så viktig balansträning så att vi förhoppningsvis ska hålla oss på fötterna och inte utsätta oss för fallskador. Tack Lotta för fin genomgång.
En liten paus mellan träningarna med frukt och mineralvatten smakade bra.

Sjukgymnast, med. dr. Lotta (Ann-Charlotte Grahn Kronhed) blev uppmärksammad av vår ordförande Gun Ring för att ha erhållit Osteoporosförbundets stipendium 2021 för sitt gedigna och mångåriga arbete. Lotta har deltagit i många forskningsstudier och skrivit flera avhandlingar inom ämnet osteoporos och träning. Eftersom pandemin härjade under 2021 så överlämnades den försenade blomsterbuketten med tack från Osteoporosföreningen i Östergötland i samband med träningen.


Äntligen har vi kunnat startat upp med våra livsstilscaféer. Vår ordförande Gun Ring berättar om föreningen och aktuella nyheter. Pratstunderna och erfarenhetsutbyten under kaffestunden uppskattades av medlemmarna.


Solen lyste och våren har kommit till Linköping. Birgitta bjöd på underbart väder på sin första onsdagspromenad. Vi konstaterade att kaffet smakade ovanligt gott i vårsolen tillsammans med trevligt sällskap.

östergötland östergötland

Nästa vecka träffas vi igen kl 10,00 vid Cloettabutiken i Gamla Linköping. Då hoppas vi på att fler kommer för en trevlig gemenskap.

Titta in regelbundet på vår sida så att ni kan vara uppdaterade om vad som händer i föreningen.

Varmt välkomna på våra promenader och aktiviteter.


Aktiviteter våren 2022

2022 03 23 kl 10.00 Promenad med Birgitta Sjöberg. (Samling vid Cloetta Butiken i Gamla Linköping. Anmälan sker på telefon 0708 559 524)

2022 03 30 kl 10.00 Promenad med Birgitta Sjöberg. (Samling vid Cloetta Butiken i Gamla Linköping). Anmälan sker på telefon 0708 559 524)

2022 04 06 kl 1000 Promenad med Birgitta Sjöberg. (Samling vid Cloetta Butiken i Gamla Linköping). Anmälan sker på telefon 0708 559 524

2022 04 26 14.00-16.00 Livsstilscafé i Linköping, Fontänen, Västra vägen 32,Bergqvists rum 138 n b Detta är en stor sal så vi kan hålla avstånd! En kort presentation av vad osteoporos innebär och nya forskningsrön de senaste åren inleder träffen. Därefter dricker vi kaffe/te och samtalar med varandra. Varmt välkomna till denna träff! Anmälan till samtalsledaren Gun Ring 0704046094

2022 05 02 kl 13.00 -15.00 Träning med sjukgymnast Lotta Grahn Kronhed (Fontänen Västra vägen 32 Linköping Gymnastiksal vån 2) Vi tränar med band som ni får då ni kommer. Alla deltar så mycket som man önskar. Anmälan till Mona Åndell tfn 013-60080, 073 060 0868.

2022 05 16 kl 14.00 Promenad i Trädgårdsföreningen vi träffas vid Tropikhuset ( höga glaspyramiden). Den som vill kan gärna ta med kaffe. Anmälan till Gun Ring 070-4046094

2022 05 30 10.00-12.00 Livsstilscafé i Norrköping, Saltängsgatan 7 lokal Bokrummet Detta är en stor sal så vi kan hålla avstånd! En kort presentation av vad osteoporos innebär och nya forskningsrön de senaste åren inleder träffen. Därefter dricker vi kaffe/te och samtalar med varandra. Varmt välkomna till denna träff! Anmälan till samtalsledaren Gun Ring 0704046094

2022 06 14 kl 14.00 Promenad i Trädgårdsföreningen vi träffas vid Tropikhuset ( höga glaspyramiden). Den som vill kan gärna ta med kaffe. Anmälan till Gun Ring 070 4046094


Grattis Lotta

Det är med både stolthet och glädje som vi kan meddela att Med. dr och Leg. Sjukgymnast Lotta Grahn Kronhed har tagit emot Osteoporosförbundets Stipendium. Överlämnandet skedde i samband med förbundets Riksstämma den 22 april i Stockholm.

Lotta är Ödeshögsbo och verksam på Vårdcentralen i Vadstena. Hon har deltagit i olika forskningsstudier tillsammans med Linköpings Universitet.

Lotta har under många år varit en stor och värdefull tillgång för oss. Hon har genom ett enormt engagemang deltagit och utbildat oss i olika kurser och lärt oss hur vi ska träna. Lotta har alltid ställt upp ideellt med stor entusiasm och kunskap för vår förening. Hennes träffar och seminarium har varit välbesökta och uppskattade av våra medlemmar.

Lotta Grahn Kronhed får ta emot Osteoporosförbundets stipendium vid årsmötet i Stockholm den 22 april 2021.

Träningsbilderna visar övningar som Lotta lärt ut hos i Osteoporosföreningen Östergötland.

Osteoporosföreningen i Östergötland vänder sig till kvinnor och män med benskörhet.

Även anhöriga kan bli medlemmar. Tillhör du någon av dessa kategorier och bor i vårt län är du välkommen i vår förening. Som medlem får du information, råd och utbyte av erfarenheter. Du får också regelbundet en medlemstidning. Vill du veta mer eller bli medlem, då kan du kontakta någon av oss styrelsen.

Postadress

Osteoporosförbundet
Box 2344
103 18 Stockholm

Besöksadress
Bellmansgatan 30, 1 tr.
118 47 Stockholm

www.osteoporos.org

Kontakt

Telefon: 08-121 463 93
Telefontid: 10-15 vardagar
E-post: info@osteoporos.org

Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer varje fredag eftermiddag.

Nämen hej 👋
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.