Ett stillasittande liv ökar risken för en rad sjukdomstillstånd och att dö i förtid. Å andra sidan: den som börjar röra på sig, om än så lite, är också den som har mest att vinna. Ny forskning visar hur mycket man tjänar, enligt en artikel i Dagens Nyheter

Tidigare forskning visar att den som rör på sig har allt att vinna, jämfört med den som inte rör sig alls. Utifrån detta har forskare enats i internationella riktlinjer som säger att motionen bör bestå av 150–300 minuter per vecka på måttlig alternativt 75–150 minuter på hög intensitet.

Men alla når inte upp till dessa nivåer. Är det bortkastad tid och ansträngning då?

Inte alls, visar nyare forskning. Personer som når alternativt överträffar målintervallen minskar sin risk för stroke med i snitt 29 procent, jämfört med dem som inte är fysiskt aktiva alls. För dem som inte når de rekommenderade målen, däremot, men ändå rör på sig på fritiden, blir riskminskningen upp till 18 procent. Det vill säga två tredjedelar av den riskminskning som de som når målen erhåller.

– De allra största hälsovinsterna får de som går från stillasittande till att bli lite mer fysiskt aktiva. Det är de som har mest att vinna avseende risken för allvarlig sjukdom och förtida död, säger Maria Hagströmer, professor i fysioterapi vid Karolinska institutet.

Källa: Dagens Nyheter

 

 

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.