Ordförande Clas Göran Axelsson inledde dagen om benskörhet.

Osteoporosföreningen i Västerbotten höll nyligen ett allmänt möte om benskörhet, eller osteoporos, som den allvarligaste formen kallas. Föreningens ordförande, Clas Göran Axelsson, hälsade ett 70-tal besökare välkomna och berättade kort om föreningen samt vad man själv kan göra för att minska risken att drabbas av en benskörhetsfraktur. Osteoporos är en s.k. tyst sjukdom som inte märks förrän man drabbas av fraktur.

Johannes Norberg, överläkare vid Skellefteå lasarett, informerade om frakturkedjan som nyligen införts i Västerbotten. Den syftar till att följa upp, utreda samt vid behov behandla benskörhetsfrakturer med läkemedel för att minska risken för nya frakturer. Ca 50 % av kvinnorna och 25 % av männen över 50 år riskerar att under sin återstående livstid drabbas av benskörhetsfraktur. Johannes informerade vidare om olika typer av behandlingsmetoder vid osteoporos.

 

Helena Löfroth gav många bra tips på fallprevention.

Efter en fikapaus informerade Helena Löfroth, arbetsterapeut på Skellefteå lasarett, om olika sätt att förebygga fall. Att äta rätt, träna och att ha en säker hemmiljö bidrar till att hindra fall.

Biverkningar av läkemedel belystes av Jeanette Jonsson.

Jeanette Jonsson, klinisk apotekare på Skellefteå lasarett, beskrev olika läkemedel som kan öka risken för fall, varav sömnläkemedel är vanliga. Jeanette betonade att vården alltid måste väga nytta mot risk när det gäller mediciner. Hon rekommenderade deltagarna att gå igenom sina läkemedel tillsammans med sin läkare.

Ordförande Clas Göran Axelsson avslutade mötet och tackade föreläsare samt deltagare för visat intresse.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.