Karin Nilsson, numera postdoktor på Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, får priset Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2023. I sin avhandling visade hon att proteinet RSPO3 ökar bentätheten, vilket öppnar för en ny måltavla för behandling av osteoporos.

– Priset betyder mycket för mig och mina kollegor. Det är stimulerande och väldigt roligt att fler än vi som arbetat med studierna tycker att vårt bidrag är bra och viktigt, säger Karin Nilsson, som sedan ett år tillbaka är postdoktor i gruppen:

Hennes avhandling presenterar banbrytande resultat inom forskningen om osteoporos. Det är framför allt arbetet med proteinet RSPO3 som brutit ny mark. Karin Nilsson visar att möss som saknar RSPO3 får minskad bentäthet och ökad risk för frakturer. Parallellt har Karins kollegor, däribland doktoranden Maria Nethander, visat att en fraktursignal till genens plats i genomet kan reglera mängden RSPO3, och att bentätheten i den porösa benvävnad som kallas trabekulärt ben ökar i samma takt som mängden protein ökar.

Proteinet RSPO3 är en viktig, men tidigare outforskad länk i den cellulära signalering som har stor betydelse för utvecklingen av osteoporos, kallad WNT-signalering. Denna signalering påverkar dock hela kroppen, inte bara hur ben utvecklas och fungerar.

– RSPO3 skulle kunna utvecklas till ett framtida mål för läkemedelsbehandlingar som inte bara skulle hämma nedbrytningen av skelettet som de flesta av dagens osteoporosläkemedel, utan som skulle kunna kan stärka och bygga upp benet igen. Jag tror att det skulle kunna fungera, men det ligger en bit in i framtiden. Behandlingen måste i så fall levereras specifikt till ben som ska stärkas, för att inte få oönskade effekter, och sådan behandling skulle idag bli mycket kostsam, säger Karin Nilsson.

Källa: Sahlgrenska akademin

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.