Den framgångsrika forskarmiljön Sahlgrenska Osteoporosis Centre vid Göteborgs universitet tar nu sikte mot mer effektiv probiotika. De kommande fem åren investerar EU närmare 30 miljoner kronor i denna forskning genom ett ERC Advanced Grant.

Projektet ska identifiera bakterier som finns hos friska personer men som personer med osteoporos saknar, och undersöka vilka av dessa bakterier som kan bli en ny probiotisk behandling mot osteoporos.

Forskarna inom osteoporosforskning vid Göteborgs universitet var först i världen med att visa att tarmens bakterier kan påverka skelettet. De har också utvecklat en probiotisk behandling som skyddar skelettet mot åldersberoende benförlust hos kvinnor, men dess effekt är begränsad och kan därför bara fungera i förebyggande syfte.

– Vi har de kliniska kohorter som behövs för att hitta kandidatbakterier som ska ingå i framtida probiotika, som är mer potent mot osteoporos och som kan ges som en behandling och inte bara för att förebygga sjukdomen. Projektet har unik tillgång till hela kedjan för att både studera mekanismer i möss och betydelsen av tarmens bakterieflora i människa, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik.

Källa: Akademiliv

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.