Män med testosteronbrist, så kallad hypogonadism, som behandlades med testosteron, fick i en studie fler benbrott än män som behandlades med placebo (sockerpiller). 

Detta något oväntade utfall sågs i en amerikansk studie som nyligen publicerades i den ansedda medicinska vetenskapliga tidskriften NEJM.

– Det här var väldigt oväntade resultat därför att man vet från många tidigare studier att testosteron egentligen påverkar bentätheten positivt hos hypogonada män, säger läkaren Mats Holmberg, endokrinolog och androlog, vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Resultatet sågs i en substudie till en tidigare publicerad studie som undersökte om testosteron ökar risken för kardiovaskulära händelser hos män.

Deltagarna följdes i median i ungefär tre år. Under den här tiden uppstod en eller flera frakturer hos 91 personer, eller 3,5 procent av deltagarna, som fick testosteron. I gruppen som fick placebo uppstod frakturer hos 64 personer, eller 2,46 procent. Artikelförfattarna uppger själva att resultatet var förvånande.

Eftersom studien inte var designad för att studera just en ökad risk för frakturer har forskarna inte undersökt några tänkbara orsaker till resultaten.

Källa: Dagens Medicin.

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.