Ett stort antal svenskar skulle kunna slippa höftfrakturer med hjälp av ett nytt sätt att upptäcka benskörhet. Det anser forskare vid Lunds universitet, som utvecklat en ny metod för ändamålet.

Dagens metod med bentäthetsmätning, DXA, fångar inte alla med hög risk för att få en fraktur och ungefär hälften som är i riskzonen missas, menar Hanna Isaksson, professor i biomedicinsk teknik vid LTH, Lunds universitet.

– Det har hittills saknats tillförlitliga metoder för att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede, det vill säga innan den första frakturen sker, säger hon.

En större andel av dem som har hög risk att få en höftfraktur går att identifiera med en ny beräknings- och simuleringsmetod som Hanna Isaksson och hennes forskarkollegor har utvecklat. Det visar resultaten från en studie baserad på patientdata från 2 000 personer inom vilken metoden har utvärderats – resultat som nyligen publicerats i Journal of Bone and Mineral Research.

– Med hjälp av den nya metoden skulle vi varje år kunna upptäcka ungefär tusen fler personer med hög risk för höftfraktur. Och mycket tyder på att metoden även kan användas för att påvisa benskörhet innan den första frakturen inträffar, säger Hanna Isaksson.

Källa: Sydsvenskan / Lunds universitet

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.