Det blev en heldag på Osteoporosmottagningen och lasarettet i Växjö för att uppmärksamma den Internationella Osteoporosdagen. Ett samarbete mellan Osteoporosföreningen Kronoberg och Region Kronoberg.

Liban J Mohamed föreläser

Det fanns möjlighet att under dagen läsa information om osteoporos på egen hand men också rådfråga personal, diskutera och göra riskbedömningen FRAX. Läkare, osteoporossjuksköterska och apotekare fanns tillgängliga på plats på Osteoporosmottagningen under dagen. Kortare föreläsningar om osteoporos genomfördes kontinuerligt av ST-läkare och blivande geriatriker Liban J Mohamed vilket uppskattades stort. Det fanns också möjlighet att ta del av skriftlig information och se bildspel från dietister.

Lokala politiker var inbjudna dagen till ära och ett par stycken kom tacksamt förbi och de deltog aktivt i föreläsning och ställde frågor. Viktiga budskap kunde framföras och som togs på allvar, som bland annat bristen på bentäthetsmätare inom regionen och den enorma kostnad som osteoporosfrakturer leder till.

I lasarettets gymnastiksal fanns möjlighet till aktivitet tillsammans med fysioterapeuterna och arbetsterapeut. Balansträning och styrkeövningar testades för fullt. Goda råd i vardagen som att bära på rätt sätt och vilka hjälpmedel som kan vara värdefulla erhölls det viktigt information och övning kring. ST – läkare och blivande geriatriker Alma Amundsson Walum som också är utbildad danspedagog höll i pausgympa. Där fick deltagarna prova på den så kallade ADL-dansen (aktivitet i det dagliga livet) där rörelserna innefattar allt ifrån att ta på sig tröja och byxor till att dammsuga och putsa fönster.

På biblioteket arbetade osteoporosföreningens styrelsemedlemmar aktivt med att nå ut och ge information till intresserade som kom förbi.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.