I en debattartikel i nättidningen Dagens Kalmar skriver företrädare för moderaterna i Region Kalmar att regionen måste hänga med i kampen mot osteoporos, benskörhet.

”Moderaterna anser att det är viktigt att region Kalmar län arbetar mer aktivt med att upptäcka riskgrupper och att erbjuda utredning och behandling. En metod för att säkerställa detta är så kallade frakturkedjor. Idag ligger Sverige i underkant statistiskt gällande läkemedelsbehandling efter fraktur. Mellan år 2018 och 2020 fick endast 8–17 procent av kvinnorna och 5–9 procent av männen förebyggande läkemedel efter fraktur. Idag finns det regioner som ligger betydligt bättre till än Kalmar län.”

Skribenterna avslutar med följande:

”Det ska inte spela roll vilket län du bor i om du drabbas av benskörhet, men idag är Kalmar län en av sju regioner som inte har frakturkoordinatorer. Effekten blir att länets patienter får vänta längre på en benskörhetsdiagnos och rätt behandling. Därför har vi Moderater nu föreslagit att även region Kalmar län ska införa frakturkedjor och koordinatorer för denna patientgrupp.”

Källa: Dagens Kalmar.

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.