Osteoporos kan drabba vem som helst och det kan behandlas innan dina ben blir sköra. Det är viktigt att känna till symtomen på osteoporos innan det börjar utvecklas till en riktig sjukdom, eftersom du då kan vidta förebyggande åtgärder innan kvaliteten på ditt skelett försämras.

Här nedan listar vi fyra vanliga symtom som kan vara kopplade till benskörhet/osteoporos.

1. Konstant ryggsmärta

Om du har osteoporos är det troligt att du kommer att uppleva någon typ av ryggsmärta. Smärtan kan vara lokaliserad eller generaliserad och kan uppstå när som helst under dagen eller natten. De vanligaste typerna av ryggsmärtor är:

  • Smärta i nedre delen av ryggen (ländryggen)
  • Övre ryggsmärta (thorax)
  • Mittryggsmärta (mellan ländrygg och bröstkorg)

Det finns också andra symtom relaterade till denna sjukdom som kan efterlikna andra tillstånd som artrit eller muskelansträngning, så det är viktigt att få en korrekt diagnos innan du tar någon medicin eller behandlingsalternativ på egen hand.

2. Du tappar i längd

Att bli kortare är ett vanligt symptom på osteoporos. Det orsakas av kompressionsfrakturer i ryggraden, vilket kan inträffa när dina ben blir så svaga att de lätt går sönder.

Lätt förlust av längd är vanligtvis inte något att oroa sig för – det kan helt enkelt betyda att du har lutat mer än vanligt eller haft klackar för länge. Men om du märker plötslig eller ökande längdförlust kan det vara ett tecken på att något annat är på gång.

Om du märker någon form av ovanliga förändringar i ditt fysiska utseende som dessa, prata med din läkare omedelbart!

3. Du har en onormalt böjd hållning

Benskörhet kan göra att du har krökt rygg och nacke, vilket gör det lättare för dig att utveckla smärta i dessa områden. Detta beror på att dina ben tappar massa, så det finns inte så mycket stöd för dem längre.

4. Ben som lätt går sönder vid minsta trauma

Osteoporos gör ben ömtåligare. Det betyder att när du faller eller stöter din arm är det lättare för skelettet att gå sönder och leda till smärta och funktionshinder.

Förutom att vara mer benägna att gå sönder kan osteoporos också göra normala aktiviteter som att gå eller gå i trappor svåra på grund av smärta i lederna samt muskelsvaghet (orsakad av brist på kalcium).


Om du upplever något av ovanstående symtom så kan du ha osteoporos. Osteoporos är ett tillstånd som uppstår när benen blir svaga och sköra. Den är också känd som ”den tysta sjukdomen” eftersom den inte har några symtom förrän benen går sönder på grund av deras bräcklighet.

Om så är fallet är det avgörande att du söker läkarvård så snart som möjligt så att de kan hjälpa till att behandla ditt tillstånd innan det blir för allvarligt.


Källa: Daily Infographic

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.