Hej till Er alla som vill se min berättelse. Se den sjukdom som inte syns.

Nils-Erik Mattsson heter jag, bördig från Ronneby i Blekinge. Det sägs att jag såg dagens ljus en senvinterdag i mitten av 1930-talert. Jag var fysiskt mycket aktiv i min ungdom. Gick  till sjöss som 17-åring. Under två års tid avverkade jag tre långresor på Kina, Japan och Indien. Under dessa år befästes min övertygelse att stå fast, att aldrig börja röka och att förbli nykterist…

När jag sedan gjorde min värnplikt i marinen som ubåtstekniker stärktes den övertygelsen än mer. Mina 15 månader i trånga utrymmen och maskinrum avslutade jag med en fast anställning, för att bli ubåtsmaskinist. Men innan dess fick jag utbildning till attackdykare på miniubåten Spiggen, en nog så krävande (men stärkande) uppgift. Allt detta före 25 års ålder.

Under mina följande ca 40 år inom ubåtsvapnet fick jag möjlighet att följa den tekniska utvecklingen inom gebitet så att säga inifrån. Ett drömjobb för en tekniker. Men efter alla dessa år tackade jag för mig och sadlade om till solvärme-tekniker inom Svenska Solgruppen (kända för boken ”Solvärme i vårt hus”). Det gav mig ytterligare ca 20 års livserfarenhet.

Vid 87 års ålder börjar min verkliga sjukhistoria. En vacker vårdag rullade jag fyra sommarhjul uppför en källartrappa, vidare ett tiotal meter för att sedan lyfta dem in i bilen. Efter att man skiftat mina hjul, lastade (lyfte) jag vinterhjulen in i bilen och återställde dessa (rullande) ned i källaren; en manöver jag gjort 15-20 gånger tidigare, två gånger per år.

Men denna gång fick jag dagen efter ont i ryggen, som inte släppte. Efter ett antal veckor fick jag en remiss från min doktor till ryggröntgen.

Diagnosen var kotkompression. Något som benskörhet hade jag tidigare knappast hört talas om.

Min medicinlista (Apodos) utökades sedan med två Alvedon morron, middag och kväll. Den doseringen bad jag om att få slippa, och visst gick det… Jag har nu en kinesisk upppumpbar gördel runt ländryggen som stöder ryggen mycket bra. Jag har ingen plågsam värk i ryggen, men visst känns ryggen av. Utan den uppumpade gördeln är det inte alls bra.

Till detta har jag fått artros i främst höger knä, men frestar därmed mitt andra knä så problem kommer även där med tiden.

Annars mår jag mycket bra.

Under Min berättelse skriver människor med osteoporos om sin sjukdom och sin resa med osteoporos.

Läs fler berättelser.

Vill du själv skriva? Kontakta vår redaktör Fredrik Hed på fredrik@osteoporos.org.

Nils Mattsson

Ålder: 89 år.

Bor: Ronneby.

Familj: Hustru Siv, två barn, fyra barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Gör: Pensionär.

Fritid: Fritidspolitiker.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.