Den 20 oktober varje år firas den Internationella Osteoporosdagen (benskörhet).

I Hudiksvall hade föreningen dukat upp en utställning med massor med informationsmaterial inne i Guldsmeden. Representanter från föreningen passade på att även informera om den nystartade Gävleborgsföreningen.

Osteoporossköterskan Carina Enström var också på plats och hon fick svara på många frågor om den osynliga och tysta sjukdomen som till slut visar sig t ex vid ett brott på skelettet eller vid kotförändringar i ryggen som gör att längden minskar. Anledningen till att framför allt kvinnor får sjukdomen är att benvävnaden minskar efter klimakteriet. Några bär på anlag och andra drabbas efter att ha använt vissa medicinska läkemedel under längre perioder. Carina träffar patienter regelbundet inför behandlingar och fortlöpande uppföljningar. Carina passade på att uppmuntra besökarna att på olika sätt ta hand om sin hälsa.

Osteoporossköterskan Carina Enström, samt Kristin Wandér, fysioterapeut och samordnare på Hudiksvalls sjukhus och den som ansvarar för att vårdkedjan fungerar mellan sjukhus och hälsocentraler.

Kristin Wandér, fysioterapeut på Hudiksvalls sjukhus deltog också. Hon informerade om den frakturkedja som arbetats fram inom sjukvården i vår Region. Den innebär att när någon kommer till sjukhuset med brott eller kotförändringar går information direkt till patientens vårdcentral inför fortsatt utredning. Det kan innebära att en DXA röntgen görs i Gävle för att fastställa osteoporos/benskörhet. Kristin uppmuntrade besökarna att på olika sätt träna för att stärka skelettet, äta väl sammansatt kost, inte röka och dricka alkohol samt att vara observant vid användning av vissa läkemedel. Framöver kommer en osteoporosskola (i stil med artrosskolan) att byggas upp till alla som får denna diagnos.

Under dagen fick utställarna frågor bl a utifrån TVprogrammet ”Fråga Doktorn” som lyft den delvis okända sjukdomen. Osteoporosföreningen var glada att så många besökt utställningen och nu är det viktigt att fortsätta föra ut information till både de som fått diagnosen, anhöriga och allmänheten.

/Maj-Britt Norlander, ordförande i Osteoporosföreningen

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.