Onsdagen den 17 april hade vi medlemsmöte. Ett 70-tal personer hade samlats i EFS trevliga lokaler på södra Gröngatan i Östersund.

Vår ordförande Kristina Andersson och Håkan Fureman.

Regionöverläkare Håkan Fureman, som under många år engagerat sig i arbetet med osteoporos och arbetat för ökade kunskaper, diagnos- och behandlingsmöjligheter och uppföljning i länet, förmedlade värdefull information. Han förklarade resultat av bentäthetsmätningar och gav information om olika behandlingspreparat. Tablettbehandling har till stor del ersatts av årlig injektion av samma slags substans, Bifosfonat, som ges en gång per år genom injektion i ett kärl (intravenöst). I vissa fall kan denosumab (Prolia) ges som subkutan injektion var 6:e månad. Preparaten ska vara kombinerade med kalk och D-vitamin.

Sjukhusets röntgenapparat för bentäthetsmätning är installerad. Bedömningen av resultaten fortsätter på sjukhuset, behandling och uppföljning ska skötas av hälsocentralerna.

Viktigt för god effekt på skelettet är fysisk aktivitet med belastning. Här finns för närvarande ingen särskild struktur här i regionen, utan ansvaret för lämpliga rörelser och belastning vilar på den enskilda. Arbetsgruppen för Personcentrerat sammanhållet vårdförlopp (PSV), med Anne-Marie Jaarnek som representant för osteoporos, har påbörjats.

Vi kunde glädjas åt förhandsinformation att Håkan Fureman tilldelats Osteoporosförbundets stipendium för 2024. Under och efter fika med hemgjorda smörgåsar besvarade Håkan Fureman alla de individuella frågor som ställdes till honom.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.